Információk a zarándoklatról

a jelentkezés és a részvétel feltételei

 • A zarándoklatra 18 éven felüli nők és férfiak jelentkezhetnek.
 • Középiskolás korú gyermek akkor vehet részt a zarándoklaton, ha legalább az egyik szülője/gondviselője is végig résztvevője a zarándoklatnak, és a másik szülő ehhez hozzájárult. Ha a szülő bármilyen okból megszakítja a zarándoklatot, akkor a gyermeknek is a szülővel kell tartania.
 • Kisebb, azaz 14 évesnél fiatalabb gyermek a zarándoklaton nem vehet részt. Ennek nem a zarándoklat fizikailag nehéz volta az oka, hanem a zarándoklathoz kapcsolódó lelki programokon való aktív részvétel kívánalma, ami feltételezi a személyes érettséget és önreflexivitást.
 • A zarándoklaton való részvételnek nem feltétele a három szervező egyház valamelyikéhez való tartozás, sem az aktív vallásos élet. Ugyanakkor elvárjuk, hogy a zarándoklat lelki programjain (beszélgetések, liturgiák, imádságok) mindenki a többiek iránti kellő toleranciával, türelemmel és nyitottsággal részt vegyen. A programok elsősorban a három szervező egyház lelkiségi és liturgikus hagyományából merítenek.
 • A zarándoklaton való részvétel szigorú feltétele a jelentkező jó egészségügyi és edzettségi állapota. Minden olyan betegséget, fizikai és mentális állapotbéli gyengeséget tolerálunk, ami nem akadályozza a zarándokot abban, hogy a napi 20-25 km-t a többiekkel megegyező tempóban megtegye a sokszor nem könnyű terepen. Szervezési okból olykor hosszabb napi táv is lehetséges - mely sokaknak gondot okozhat -, de ezt próbáljuk elkerülni. Ezzel együtt, a zarándoklat fizikailag megterhelő lesz, minden jelentkező vegye számításba a maga fizikai korlátait, állapotát és annak megfelelően döntsön a részvételről!
 • Amennyiben bármely egészségügyi előírás változni fog időközben, úgy ahhoz alkalmazkodnunk kell, és a zarándoklaton csak az vehet részt, aki megfelel az akkor érvényben lévő előírásoknak!
 • Útközben szükség szerint frissítő pihenőket tartunk, és egy nagyobb étkezésre (hideg ebédre) is lesz mód.
 • A zarándoklatra házi- és terápiás állat nem hozható. Ennek megértését kérjük!
 • Kérjük, hogy a vis maior eseteket leszámítva, mindenki vegyen részt a teljes zarándokúton, bele értve az első vasárnap délutáni kiindulási helyre való időben történő megérkezést is. Aki ezt nem tudja vállalni, az csak az ún. "tartaléklistára" kerülhet, ahonnan lemondás esetén történik a résztvevői lista feltöltése.
 • A létszámot a jelentkezések sorrendjében töltjük fel.
 • A zarándoklaton való részvétel feltétele a zarándoklatköltségek első részletének időben történő átutalása, majd a második rész induláskor történő kifizetése. Erről részletes információk: ezen az oldalon.

Fontos információk a zarándokoknak

 • A napi étkezések közül a vacsorán lesz meleg étel. A reggeli az előző esti szálláshelyhez kapcsolódik, ott fogyasztjuk el. A "tábori jellegű" ebéd a déli pihenő idején lesz.
 • Igény szerint húsmentes diétát biztosítunk, de ezt kérjük előre jelezzék majd a résztvevők az elektronikus jelentkezési lapon. Kérjük, hogy a jelentkezéskor jelzett diétát az úton senki ne változtassa meg előzetes egyeztetés nélkül, mert ez problémát okozhat a másik fajta étkezést választók ellátásában.
 • Különlegesebb, speciálisabb diétát - a zarándoklat részben tábori jellege okán - nem tudunk biztosítani, azt a zarándoknak kell - pl. előre történő egyéni bevásárlással - megoldania. (Ebben az esetben a költségeket egyénileg elszámoljuk a normatív összeg erejéig.)
 • Zuhanyos tisztálkodásra minden nap lesz lehetőség. (A rendelkezésre álló zuhanyok száma széles határok között változhat at egyes szálláshelyeken.)
 • Nem tudunk mindenhol turista- ill. zarándokszálláson, és ennek megfelelően ágyban aludni, mindig van olyan is, ahol iskolai torna- és tantermekben. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával laticelt, hálózsákot és - ha igényli - kispárnát. (Ez változhat, lehetséges, hogy mégsem iskolai szállás lesz, és így nem lesz szükség a laticelre, hálózsákra - ezt időben jelezni fogjuk.)
 • Együtt érkező, egymást ismerő zarándokok, házastársak, barátok esetében nem garantálható az, hogy erre a szállás vonatkozásában tekintettel tudunk lenni. A szálláshelyek előzetes felmérését követően a szervezők osztják be a csoportokat. Kis méretű, pl. kétágyas szobák alig-alig szoktak lenni a kínálatban. (Ez az előzetes beosztás a helyszínen mindenki egyetértése esetén átalakítható, aktualizálható.)
 • Napközben nem kell a teljes felszerelésüket vinniük a zarándokoknak, elegendő csupán a legszükségesebb holmival az utat járniuk, a többit kisbuszokkal szállítjuk egyik szálláshelyről a másikra.
 • A zarándoklaton orvosi felügyeletet nem tudunk nyújtani. Úti elsősegélycsomag lesz nálunk, de kérjük, hogy ragtapaszt a lábfej esetleges hólyagos sérülésére mindenki hozzon magával.

"Pipalista" a zarándokoknak

Pipalista: Mi? Kötelező (k)
Igazolványok: személyi igazolvány k
  TAJ kártya k
  védettségi igazolvány (covid) / akinek van, hozza el
Zarándokjel Akik rendelkeznek az Anzelm testvér féle 2020-as zarándokkereszttel, azok azt hozzák magukkal. k
Szállás, alvás: Polifoam / laticel / turista matrac k
  Hálózsák k
  Kispárna (ha szükséges, főként a laticelen való alváshoz jó, de a turistaszállásokon sincs mindig megfelelő fejalávaló)  
  Pizsama, hálóruha  
  Fej- vagy elemlámpa, mobiltelefon lámpa funkcióval (esti közlekedéshez a szálláson)  
A gyalogláshoz: Kényelmes ruha, mint túrázáshoz (ingek/pólók, nadrág, pulóver - tetszés szerint). A meleg, a Nap és a rovarok ellen a könnyű, de hosszú ujjú és szárú darabok a praktikusak. Érdemes zacskókba csomagolni azokat, amelyek gyakrabban lesznek cserélve.
5-6 váltás alsóruházat, zokni.
A gyalogláskor a váltóingek, pulóver stb. legyenek zacskóban, hogy az esőtől védve legyenek!
k
  Igény szerinti méretű hátizsák. Ne legyen nagy, hogy ne csábítson túl sok dolog bepakolására!
Napközben csak a legszükségesebb holmikat vigyük magunkkal, minden mást bízzunk a kísérő kocsira.
k
  Zacskó vagy zsák a szennyesnek.  
  Fejfedő (sapka, kalap, kendő) a napsütés ellen nagyon fontos! k
  Elsősorban jól bejáratott bakancs, de aki bírja, az túraszandált is hozhat. Utóbbi esőben, nedves reggeli fűben nem a legjobb.
Kényelmes váltócipő jól jöhet estére. "Csinosra" most nem lesz szükség.
Ha valaki frissen vette meg a bakancsát, akkor pár napig dolgozni, bevásárolni, barátokhoz abban járjon.
k
  Esőkabát k
  Térdszorító és túrabot (jól jöhet, igény szerint). Különösen az utóbbit ajánljuk.  
  Zsebkendő, törlőkendő (ha erősen sütne a Nap)  
  Kulacs, vizes palack. A nagyobb (kb. 1,5 literes) igen praktikus, de lehet 2 db kisebb is. k
Étkezés: Műanyag/fém bögre és mélyebb tányér (a meleg vacsorához). A lapos tányér nem olyan fontos. k
  Evőeszközök (kanál, villa, kés/bicska). k
  Ételtároló doboz a napközbeni élelem szállításához (jól záródó)  
  Konyharuha (jól jöhet)  
Higiénés felszerelés: WC papír k
  Szájmaszk (korábban nem kellett, de tavaly divatba jött). k
  Nedves kéztörlő / kézfertőtlenítő gél vagy spray.  
  Körömvágó olló, csipesz. Előbbi a bőrhöz is jó. (Ti. a saját lábbőrünkhöz.) Indulás előtt jó a lábkörmöket nem túl rövidre levágni.  
  Tisztálkodási szerek (csak alapdolgok igény szerint, hogy minél kisebb legyen a csomag). k
  Törölköző (könnyen száradó anyagból készült a jó, ilyenek az ún. sport- vagy túratörölközők). k
  Papucs  
Gyógyszerfélék: Naptej, napsütéstől védő krém. k
  Szúnyog- és kullancsriasztó  
  Körömvirág krém, neogranormon (sebgyógyulást segítő krém)  
  Erős, vízálló ragtapasz, leukoplast  
  Fásli, sportkrém  
  Torokfájás elleni szer  
  Fájdalom- és lázcsillapító  
  Hashajtó vs. széntabletta (vagy mindkettő, minden eshetőségre)  
Egyéb: Elosztó a mobiltelefon esti töltéséhez (néha kevés a konnektor)  
  Íróeszköz k
  Szemüvegeseknek pótszemüveg.  
  Fürdőruha, törölköző a strandra.  
Egyéb fontos megjegyzések: Mindenki csak ténylegesen használandó dolgokat hozzon, próbáljatok úgy csomagolni, mintha egy fapados társaság gépével repülnétek. k
  A bőrönd ne legyen nagyobb a kelleténél, a "puhább" sporttáskák vagy hátizsákok a kisbuszba való pakoláskor praktikusabbak, mint a nagyobb méretű, ún. "gurulós" bőröndök.  
  Törékeny holmi ütésálló csomagolásba kerüljön. k
  Házaspárok is és együtt zarándokló jóbarátok is külön csomagolják el a holmijukat, mert a szállásokon nem oldható meg gyorsan és könnyen az ide-oda szaladgálás egy-egy hiányzó dologért (főként reggel). A házaspárok esetében is fontos ez, hiszen ők sem fognak mindenhol együtt aludni, mert nem lesznek mindenhol kétágyas szobák (sőt, ez inkább a kivétel). k

[kép: biM]